Charakterystyka
Płyty gumowe SPOŻYWCZE charakteryzują się brakiem sadzy w swoim składzie. Dlatego kolor beżowy jest charakterystyczny dla tego rodzaju gum. Surowce wykorzystywane do ich produkcji jak również proporcje pozwalają wykorzystywać gumę do celów spożywczych oraz farmaceutycznych.. Pracuje w środowisku obojętnym w stanie nie rozciągniętym w zakresie temperatur od -30°C do +60°C.
Właściwości
- dobra odporność fizyko-mechaniczna,
- wysokie parametry wytrzymałościowe,
Rodzaje
- twardość: standardowa twardość płyt spożywczych to 600ShA w tolerancji +/-5.
- zbrojenie: do zwiększenia wytrzymałości płyt również proponujemy gumę z przekładkami tkaninowymi w środku: 1, 2 lub więcej w zależności od grubości płyty.
- powierzchnia: standardowo płyty posiadają obustronne gładkie.
Wymiary
- grubość: od 1mm do 50mm,
- szerokość: od 1m do 1,4m,
- długość: od 5m do 15m bieżących.
płyty w rolkach: od 1mm do 12mm
płyty formowane 1x1m: od 15mm do 50mm
Specyfikacja techniczna
Właściwość | Wartość | Metoda badania w/g |
---|---|---|
Twardość, (H) | 60°ShA | PN-C-04238:1980 |
Wytrzymałość na rozciąganie (TSb), min | 5 MPa | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Wydłużenie względne przy zerwaniu (Eb), min | 300% | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Odporność na cieplne starzenie w powietrzu w temp. 70°C po 144h (SC) ΔTSb, max / ΔEb, max / ΔH, max | ±30 / -50 / ±10 | PN-ISO 188/2000 |
Temperatura kruchości (Tk), max | -35°C | PN-ISO 812/1999 |
Gęstość (r), max | 1,5Mg/cm3 | PN-ISO 2781+AC1:1996 |
Tolerancje wymiarowe
Grubość mm | Szerokość mm |
Długość mm |
Liczba przekładek tkaninowych | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ± 0,3 | 1000 lub 1200 |
± 30 |
10000 |
± 100 | |
1,5 | 1 | |||||
2 | ||||||
2,5 | ||||||
3 | 1 lub 2 | |||||
3,5 | ||||||
4 | ||||||
5 | ± 0,5 | 5000 | ± 50 | |||
6 | ||||||
8 | ||||||
10 | ± 0,8 | |||||
12 | ± 1,2 | |||||
15 | ± 1,5 | 1000 | 1000 | ± 30 | ||
20 | ± 2,0 | |||||
25 | ± 2,5 | |||||
30 | ± 3,0 | |||||
35 | ± 3,5 | |||||
40 | ± 3,5 | |||||
50 | ± 4,0 |
Dopuszcza się produkcję płyt o innych wymiarach i odchyłkach wymiarów uzgodnionych między producentem i odbiorcą.