Charakterystyka
Płyta gumowa antyelektrostatyczna dzięki swoim właściwościom odprowadza ładunki elektryczne z powierzchni co w rezultacie eliminuje efekt elektryzowania się.
Wykazuje dużą odporność fizyko-mechaniczną. Pracuje w środowisku obojętnym w stanie nie rozciągniętym w zakresie temperatur od -30°C do +70°C.
Właściwości
- przewodzenie ładunków elektrycznych,
- zabezpieczające przed wyładowaniami elektrostatycznymi,
- odporna na odkształcenia,
- dobra odporność fizyko-mechaniczna,
- wysokie parametry wytrzymałościowe.
Rodzaje
- twardość: standardowa twardość płyt spożywczych to 650ShA w tolerancji +/-5.
- powierzchnia: standardowo płyty posiadają obustronne gładkie powierzchnie jak również na życzenie mogą posiadać odcisk tkaniny jedno lub obustronny.
Wymiary
- grubość: od 1mm do 50mm,
- szerokość: od 1m do 1,4m,
- długość: od 5m do 15m bieżących.
płyty w rolkach: od 1mm do 12mm
płyty formowane 1x1m: od 15 mm do 50mm
Specyfikacja techniczna
Właściwość | Wartość | Metoda badania w/g |
---|---|---|
Twardość, (H) | 65±5°ShA |
PN-C-04238:1980 |
Wytrzymałość na rozciąganie (TSb), min | 8 MPa | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Wydłużenie względne przy zerwaniu (Eb), min | 250% | PN-ISO 37:2007/AC1:2008 |
Wskaźnik ścieralności (Ks) | 200mm3 | PN-ISO 4649:2007 |
Opór powierzchniowy Rs max | 108W | PN-E-05203:1992 |
Odporność na cieplne starzenie w powietrzu w temp. 70°C po 72h (SC) ΔTSb, max/ ΔEb, max / ΔH, max | ±30% / -50% / ±10°ShA | PN-ISO 188:2000 |
Temperatura kruchości (Tk), max | -35oC | PN-ISO 812/1999 |
Gęstość (r), max | 1,30 Mg/cm3 | PN-ISO 2781+AC1:1996 |